Αρκτούρος: Μια πραγματικά συγκινητική προσπάθεια

arctouros-1.jpg

Το Σάββατο το πρωί -όπως είπα και στο προηγούμενο κείμενο- αποφασίσαμε να μείνουμε κοντά στο ξενοδοχείο. Αφού κάναμε μία μικρή βόλτα στο Νυμφαίο, κατηφορίσαμε στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου. O Αρκτούρος είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που σκοπό της έχει τη διάσωση της καφέ αρκούδας χορεύτριας (αυτής που οι τσιγκάνοι ανάγκαζαν να χορεύει υπό τους ήχους ενός ντεφιού στα πανηγύρια), τη διάσωση του λύκου και την εκτροφή και αναπαραγωγή του Ελληνικού ποιμενικού σκύλου. Η οργάνωση δεν έχει ιδιαίτερους πόρους πέραν από τυχόν δωρεές των επισκεπτών ή από αγορές αναμνηστικών. Παρ’ όλα αυτά η δουλειά που έχει γίνει είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αξίζει πολλών συγχαριτηρίων.

arctouros-3.jpg

Δεκατέσσερις αρκούδες (δεκατρείς καφέ και μία μαύρη) φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις, έχοντας διαφύγει τελείως ταλαιπωρίες και κακουχίες από ανθρώπους των τσίρκων, τσιγγάνους και λοιπούς βάρβαρους. Οι αρκούδες αυτές δυστυχώς έχουν μάθει να ζουν μαζί με τον άνθρωπο και έτσι ούτε τις αφήνουν να αναπαραχθούν αλλά ούτε πρόκειται να τις αφήσουν ποτέ ελεύθερες στο περιβάλλον. Ωστόσο τα συμπαθή και υπό αφανισμό τετράποδα δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο βασανισμού από τον άνθρωπο.

Η εικοσάλεπτη περιήγηση στις εγκαταστάσεις περιελέμβανε μία προφορική ενημέρωση από μία εθελόντρια του Αρκτούρου ενώ στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία για έναν μικρό περίπατο δίπλα στα σύρματα προκειμένου να χαζέψουμε και να φωτογραφίσουμε τις αρκούδες. Σταθήκαμε πάνως τυχεροί αφού οι περισσότερες από τις αρκούδες είχαν ξυπνήσει στις αρχές του μήνα και ήταν σε πλήρη κινητικότητα. Αν δηλαδή είχαμε πάει στο τριήμετο της Καθ. Δευτέρας ενδέχεται και να μην μπορούσαμε να τις δούμε

arctouros-2.jpg

Φεύγοντας αγοράσαμε τα απαραίτητα αναμνηστικά, ενώ υπογράψαμε και το βιβλίο με τη συλλογή υπογραφών για να σταματήσουν τα τσίρκα με ζώα στην Ελλάδα. Φωτογραφίες από την επίσκεψη στον Αρκτούρο μπορείτε να βρείτε εδώ, μαζί με το υλικό από το Νυμφαίο. Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο που τράβηξε ο Γιαννάκης με τη μικρούλα ψηφιακή Canon Ixus 700. Μία από τις αρκούδες εκδηλώνει αυτό που λέγεται στερεοτυπική συμπεριφορά και στην ουσία είναι η μονότονη επανάληψη της ίδιας ακριβώς κίνησης του ζώου πέρα-δώθε. Απ’ οτι μας είπαν, το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται εντονότατα σε ζώα που έχουν ζήσει ή ζουν κοντά στον άνθρωπο ή/και σε καθεστός αιχμαλωσίας.

[dailymotion x4uepa]

  •  
  •  
  •  

One thought on “Αρκτούρος: Μια πραγματικά συγκινητική προσπάθεια”

  1. πότε πρόλαβες, βρε θηρίο; είδα τα thumbnails, αυριο τα υπόλοιπα, ωραίες τις βρίσκω.
    τα παιδιά πουθενά;
    καλό και το βίντεο του γιαννάκη, αν και ημιτελές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Verification * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.