Εκδρομή στη Στεμνίτσα

stemnitsa 2

Πάει μία εβδομάδα από τότε που έγραψα στο blog για τελευταία φορά. Δουλειά του χαμού οπότε οι φωτογραφικές ανησυχίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τέλος πάντων, το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου καταβήκαμε οικογενειακώς στη Νυμφασία. Το Σάββατο αποφασίσαμε να πάμε εκδρομή στη Στεμνίτσα, ένα από τα πλέον διάσημα χωριά στην περιοχή της Γορτυνίας. Επιλέξαμε την πιο…άγρια διαδρομή και δεν πήγαμε από Δημητσάνα αλλά στρίψαμε από τον ορεινό δρόμο. Ο δρόμος αυτός διασχίζει το ελατόδασος του Μαινάλου και καταλήγει στη Στεμνίτσα μετά από 30χλμ από την πίσω μεριά. Η διαδρομή σου κόβει την ανάσα. Ο δρόμος είναι στενός και -θεωρητικά- αν διασταυρωθούν δύο οχήματα, θέλει προσπάθεια και προσοχή για να περάσουν. Το δάσος είναι τόσο κοντά που λες και μπορείς να το πιάσεις αν ανοίξεις το παράθυρο. Πραγματικά εκπληκτικό θέαμα.

stemnitsa 1

Η Στεμνίτσα -όπως και τα περισσότερα χωριά στο Μαίναλο άλλωστε- είναι ορεινό χωριό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.080μ (Νυμφασία στα 927μ) και έχει κλασική διάταξη ορεινού χωριού. Σπίτια πάνω από το δρόμο, και σπίτια κάτω από αυτόν. Δρόμοι και μονοπάτια που ανηφορίζουν ή κατηφορίζουν και ένας κεντρικός δρόμος απ’ όπου περνάνε όλοι. Στη δε άκρη του χωριού σε ένα ύψωμα, υπάρχει και ένα μνημείο το οποίο κυριολεκτικά κρέμεται στο κενό και από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Μαίναλο αλλά και μέχρι τη Μεγαλόπολη. Ένα θέαμα που σου κόβει την ανάσα.

stemnitsa 3

Ο καιρός το Σάββατο ήταν θαυμάσιος (23β στα 1.080μ) και έτσι κάτσαμε έξω σε ένα ταβερνάκι για φαγητό. Επιστροφή μέσω Δημητσάνας στη Νυμφασία αργά το μεσημέρι. Στην εκδρομή αυτή τράβηξα περίπου 30 φωτογραφίες τις οποίες ελπίζω να ετοιμάσω και να παρουσιάσω εντός της εβδομάδας. Όλες έχουν τραβηχτεί με την 1Ds MkII και τον 24-70 f2.8L

Leave a Reply