Θερμοκρασία χρώματος σε συνθήκες εξωτερικού φωτισμού

white balance

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα στην ψηφιακή φωτογραφία είναι το να διατηρεί ο φωτογράφος σωστή θερμοκρασία χρώματος καθ’ όλη τη διάρκεια μίας φωογράφισης. Ιδιαίτερα δε όταν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους και ο φωτισμός δεν είναι ελεγχόμενος. Ένα συννεφάκι στον ουρανό ή ακόμα και μία ώρα στο ρολόϊ (με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του ήλιου) μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και μεταβοή 1000β Kelvin.

Σήμερα λοιπόν δοκίμασα να δω πως συμπεριφέρεται και πως αποδίδει η 400D σε τέτοιες συνθήκες. Πήρα θερμοκρασία λευκού, την όρισα στη μηχανή και 10-15 λεπτά αργότερα τράβηξα τη φωτογραφία που βλέπετε. Το αποτέλεσμα είναι απείραχτο χρωματικά και πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα που εκείνη την ώρα έβλεπε το μάτι μου. Η μόνη επεξεργασία είναι ένα μικρό “τσίμπημα” στο κοντράστ και ελάχιστο Unsharp mask. Ο φακός που χρησιμοποιήθηκε είναι ο 50mm f1.2L.

Αν και η δοκιμή περιορίστηκε σε 3-4 καρέ, η μηχανή φαίνεται οτι τα καταφέρνει -για μία ακόμα φορά- πολύ καλά στα θέματα white balance. Σίγουρα μία τέτοια δοκιμή δεν μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα ή ολοκληρωμένο πείραμα, δεν παύει ωστόσο να δείχνει τι μπορεί να κάνει μία entry level μηχανή.

  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Verification * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.