Καθαρισμός αισθητήρα: ορισμένες φορές κάποια πράγματα καλό είναι να γίνονται μόνο από ειδικούς

Έχοντας παιδευτεί στο παρελθόν αρκετά με το θέμα “καθαρισμός αισθητήρα ψηφιακής μηχανής”, αποφάσισα να δοκιμάσω μία λύση την οποία βρήκα στο internet. Ακούει στο όνομα reidl imaging και εξειδικεύεται σε λύσεις καθαριρσμού ψηφιακών μηχανών, αισθητήρων, φακών κλπ. Το πακέτο που αγόρασα και που -κακώς- χρησιμοποίησα είναι το πλήρες κιτ καθαρισμού με το αντιστατικό βουρτσάκι το οποίο -υποτείθεται πως σαρώνει τα πάντα. Ενοείται φυσικά πως το κιτ περιείχε και διάφορες ειδικές μπατονέτες καθαρισμού, ειδικά υγρά, μαντηλάκια κλπ. Όλα συμβατά με τον full frame αισθητήρα της 1Ds MkII.

Το αποτέλεσμα ωστόσο που πήρα τόσο από το αντιστατικό βουρτσάκι όσο και από τις μπατονέτες ήταν άκρως απογοητευτικό. Οι σκονίτσες όχι μόνο δεν έφυγαν αλλά θα έλεγα οτι έγιναν περισσότερες και πιο έντονες. Συμβουλευόμενος φίλο φωτογράφο, αποφάσισα να επισκευθώ έναν τεχνικό ο οποίος ειδικεύεται σε καθαρισμό αισθητήρων. Άρης Καραμπάς το όνομα και βρίσκεται Θεμιστοκλέους 1 στην Ομόνοια (6ος όροφος, γρ. 4). Ο νεαρός σε μία ώρα είχε κάνει τη μηχανή σαν καινούργια. Ωστόσο εκείνος ήταν που μου είπε πως η μηχανή ήταν ιδιαίτερα βρώμικη και πως καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες λύσεις με βουρτσάκια και υγρά από το εμπόριο. Ιδίως για μηχανές τόσο ακριβές. Το μόνο -λέει- που μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα και που δεν κινδυνεύει να κάνει ζημιά στη μηχανή είναι ένα απλό φυσερό. Τίποτα άλλο…

4 Replies to “Καθαρισμός αισθητήρα: ορισμένες φορές κάποια πράγματα καλό είναι να γίνονται μόνο από ειδικούς”

  1. Το χειμώνα είχα αγοράσει κι εγώ ένα αντίστοιχο σετ, το Green Clean, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω γιατί τη δουλειά μου την έκανα άριστα με το μεγάλο φυσερό Giotto’s Rocket, το οποίο επίσης είχα αγοράσει την ίδια μέρα. Πάντως, η διαδικασία με το σετ μού φάνηκε λίγο πολύπλοκη όταν τη διάβασα, και φοβάμαι κι εγώ μήπως τελικά, αν και όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσω, αντί για καλύτερα, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

  2. H αλήθεια πάντως Σωτήρη είναι πως η πιο ανόδυνη λύση για καθαρισμό είναι τελικά το φυσερό. Και καλύτερα καθαρίζει από οτιδήποτε άλλο αλλά και -το κυριότερο- δεν κινδυνεύεις να κάνεις ζημιά στον αισθητήρα.

    Πάντα βέβαια υπάρχει και η λύση καθαρισμού από ειδικό. Και ενώ μπορεί να υπάρχουν “τύπου ειδικοί”, υπάρχουν και 2-3 περιπτώσεις ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

  3. Μήπως θα μπορούσες να παραθέσεις αυτούς τους 2-3 επαγγελματίες (με ονόματα, διευθύνσεις και – κυρίως – τηλέφωνα, για να ανατρέξουμε όταν χρειαστούμε; Θα βοηθούσε πολύ.

  4. Αυτός που πήγα λέγεται Άρης Καραμπάς. Το εργαστήριό του βρίσκεται Θεμιστοκλέους 1 στην Ομόνοια

Leave a Reply