Καλή η ανακύκλωση αλλά να καθαρίζουμε κιόλας

Σπασμένα γιαλιά 1

Σήμερα το πρωί -όπως κάθε πρωί άλλωστε- πάρκαρα επί της πλατείας Καμάρα στο Π. Ψυχικό προκειμένου να αφήσω τα παιδιά στο σχολείο. Ενώ ετοίμαζα τις τσάντες τους λοιπόν, ο Θεοφάνης -νομίζω αυτός ήταν- γυρίζει και μου λέει “κοίτα μπαμπά, πόσα σπασμένα γυαλιά στο πεζοδρόμιο”. Γυρίζω και εγώ και αντικρίζω…το θέαμα που βλέπετε.

Γύρω από τον πράσινο κάδο ανακύκλωσησ γυαλιού του δήμου, δεκάδες σπασμένα και θρυματισμένα μπουκάλια. Διαφανή, πράσινα, όλων των ειδών. Το θέαμα δεν με ξένισε αφού γενικώς ο Έλληνας δεν φημίζεται για την καλή του σχέση με τους κάδους απορριμάτων σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο ίσως η ανακύκλωση θα έπρεπε να μας βρίσκει λιγάκι πιο ευαισθητοποιημένους. Υποτείθεται οτι η ανακύκλωση βοηθάει το περιβάλλον, και κατ’ επέκταση και εμάς τους ίδιους. Τέλος πάντων.

Πέραν όμως αυτού, και ο δήμος θα έπρεπε να είναι σε μία μεγαλύτερη εγρήγορση. Ξέρει οτι από τη συγκεκριμένη πλατεία περνάνε καθημερινά εκατοντάδες παιδιά. Και παρ’ όλα αυτά δεν την καθαρίζει παρά την αφήνει να είναι γεμάτη επικίνδυνα γυαλιά που αρκετά εύκολα μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Θα πει κανείς: “Μα καλά, τόσο εύκολα μπορεί να πέσει ένα παιδί και να κοπεί”; Δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο αλλά αν γίνει η στραβή θα είναι δυσάρεστο για όλους.

Τέλος να μην ξεχνάμε οτι πέραν του αισθητικού της υπόθεσης και του ενδεχόμενου τραυματισμού κάποιου μαθητή, έχουμε και τα σκυλιά. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι κάποιο σκυλί (αδέσποτο ή μη) να καταπιεί ένα μικρό κομμάτι γυαλί και να πεθάνει μέσα σε αβάσταχτους πόνους; Αυτά τα γυαλιά εκεί, είναι -χωρίς να το θέλουμε- αυτοσχέδιες φόλες. Ας είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί. Δεν βλάπτει κανέναν.

Σπασμένα γιαλιά 2

2 Replies to “Καλή η ανακύκλωση αλλά να καθαρίζουμε κιόλας”

  1. Σήμερα το πρωί το σκυλί μου, έβαλε στο στόμα του ένα από αυτά τα γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια στην πλατεία Νέου Ηρακλείου και ευτυχώς το είδα έγκαιρα και και τη γλίτωσε με 3-4 σταγονίτσες αίμα. Κι εμείς πριν από λίγα μόλις χρόνια πίναμε τις μπύρες μας στην πλατεία μέχρι το πρωί, αλλά ποτέ δεν σπάγαμε τα μπουκάλια μετα! Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη νέα μόδα και ακόμα πιό πολύ το γιατί ο δήμος δεν θορυβείται! Τι γίνεται με την παιδεία που παρέχει (ή δεν παρέχει) η οικογένεια στα παιδιά? Αυτά τα πράγματα είναι που μας κρατάνε πίσω σαν χώρα κι έχουμε καταντήσει ο περίγελος της Ευρώπης και όχι μόνο. Για να μην αναφέρω κι άλλα γεγονότα που δείχνουν πόσο άξεστοι έιμαστε. Κι ένα απλό παράδειγμα ότι κανείς δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκυλου του. Δηλαδή εγώ που παίρνω μαζί μου ολόκληρο συνεργείο καθαρισμού όταν πάω βόλτα στο σκύλο μου είμαι πολύ ανόητη και οι άλλοι είναι σωστοί? Τι κάνουμε λάθος?

  2. O δήμος δεν θορυβείται γιατί απλά και έτσι όπως είναι, τη δουλειά του την κάνει. Με πρόσχημα την -ενδεχομένως- ελειπή δημοτική αστυνομία και την περιορισμένη καθαριότητα, τέτοιου είδους περιστατικά ούτε ελεγχονται αλλά ούτε φροντίζονται. Όσο για την παιδεία που λες, άσε καλύτερα. Η γυναίκα με τα παιδιά μου περνάνε 3 μήνες το χρόνο στην Ίο. Και το τι αντικρίζουμε από θέματα έλειψης οικογενειακής παιδείας δε λέγεται. Παιδιά αγρίμια, παρατημένα από οποιαδήποτε γονική μέρημνα/φροντίδα. Που το μόνο που κάνουν είναι να βρίζουν σαν λιμενεργάτες, να παίζουν ξύλο και να καπνίζουν

Leave a Reply