Πειραματσμοί με το white balance

white balance

Αποφάσισα σήμερα να πειραματιστώ με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις του white balance στην 1Ds MkII. Πέραν της επιλογής Auto και των προκαθορισμένων θερμοκρασιών (Daylight, Cloudy, Shade κλπ), η μηχανή δίνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης στοιχείων white balance από αρχείο μέσα από την κάρτα μνήμης. Με απλά λόγια, η διαδικασία χειροκίνητης ρύθμισης είναι η εξής:

  • Φωτογραφίζουμε -φωτομετρώντας σωστά- μία λευκή επιφάνεια η οποία πρέπει να καλύπτει όλο τον κύκλο στο view finder της μηχανής
  • Στη συνέχεια λέμε στη μηχανή -μέσω του ειδικού μενού custom white balance- να παίρνει στοιχεία white balance από το συγκεκριμένο αρχείο (το οποίο και ΔΕΝ πρέπει να σβήσουμε από την κάρτα μνήμης μέχρι να την αδειάσουμε από τη δουλειά μας)

Μετά είμαστε έτοιμοι για τη φωτογράφιση. Ενοείται πως αν σκοπεύουμε να φωτογραφίσουμε με φλας, αυτό πρέπει να ισχύσει και στο αρχείο από το οποίο θα ορίσουμε το white balance.

Με αυτό πειραματίστηκα σήμερα το απόγευμα και ιδού τα αποτελέσματα. Θερμοκρασία 2850β. Kelvin μέσω custom white balance .

white balance white balance

white balance white balance

  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Verification * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.