Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…

Οβελίσκος του Λούξορ

Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει αυτός ο οβελίσκος. Σε όλους μας είναι λίγο ή πολύ γνωστός. Φυσικά μιλάμε για τον οβελίσκο της πλατείας Κονκόρντ στο κέντρο του Παρισιού. Αυτό που απεικονίζεται είναι ο δίδυμος αδελφός του και βρίσκεται ακόμα στο ναό του Καρνάκ στο Λούξορ.

Οι δύο οβελίσκοι βρίσκονταν για χιλιάδες χρόνια στο συγκρότημα των ναών του Καρνάκ και πιο συγκεκριμένα έξω από το ιερό του θεού Άμωνα. Ωστόσο το 1836 ο ένας από τους δύο δωρίστηκε στη Γαλλία από τον Μωχάμεντ Άλι τότε αντιβασιλέα της Αιγύπτου. Έχει ύψος 22.83 μέτρα και ζυγίζει περίπου 230 τόνους. Τοποθετήθηκε στην πλατεία Κονκόρντ αντικαθιστώντας το άγαλμα του Λουδοβίκου XV το οποίο υπήρχε εκεί μέχρι και τη Γαλλική επανάσταση. Οι οβελίσκοι αυτοί (τόσο ο της Κονκόρντ όσο και το δίδυμο αδελφάκι του στο Καρνάκ) κατασκευάστηκαν από τον Ραμσή τον 2ο.

2 Replies to “Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…”

  1. προσπάθησα να κολλήσω μια φωτογραφία που βρήκα στην wikipedia και η οποία δείχνει την πλατεία το 1885` εκεί φαίνεται καλύτερα ο οβελίσκος απ’ ό,τι σε σημερινές φωτογραφίες γιατί οι δρόμοι και τα κτίρια είναι όλα μικρότερα.
    δεν κατάφερα όμως να τη μεταφέρω.

Leave a Reply