Φωτογραφίζοντας μία άλλη εποχή στη Ζάτουνα

zatouna-2.jpg

Κυριακή 9 Μαρτίου και όντας Σαββατοκύριακο τριημέρου είχαμε την άνεση να πάμε βόλτα χωρίς το άγχος της αναχώρησης για Αθήνα. Προσπαθώντας να πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει είπαμε να πάμε στη Ζάτουνα. Η Ζάτουνα βρίσκεται 4 περίπου χλμ έξω από τη Δημητσάνα στην οποία πρέπει να φτάσει κανείς για να κατευθυνθεί μετά προς τα εκεί. Ωρεινό φυσικά χωριό με θέα που εντυπωσιάζει από το Μαίναλο και τον Λούσιο ποταμό να απλώνεται. Στη Ζάτουνα βρεθήκαμε με παρέα φίλων οι οποίοι μας πρότειναν να πάμε σε ένα παραδοσιακό καφενείο για καφέ και παστέλι. Το συγκεκριμένο καφενείο ωστόσο είναι γεμάτο από παλιά αντικείμενα. Κάτι σαν παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι μόνο που όλα είναι τακτοποιημένα σε τοίχους, ράφια ακόμα και στο πάτωμα. Γραμόφωνα όπως αυτό της φωτογραφίας που ακολουθεί, συλλογές από παλιά χαρτονομίσματα, έπιπλα και εργαλεία κουρείου, παλιά κάδρα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες ήταν μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά “εκθέματα”.

zatouna-5.jpg

Ωστόσο η αποκάλυψη στο χωριό δεν ήταν -τόσο πολύ- το καφενείο αυτό με τα εκθέματά του. Κάνοντας μετά τον καφέ μία βόλτα στο χωριό ανακαλύψαμε μερικά εγκαταλελειμένα σπίτια τα οποία και επισκεφτήκαμε. Σπίτια μίας άλλης εποχής έρημα και άδεια στα οποία ο χρόνος έχει σταματήσει να χτυπάει εδώ και δεκάδες χρόνια. Σπίτια που πρέπει να έχουν ηλικία πάνω από 120-130 χρόνια (κάποια από αυτά) και που για τελευταία φορά πρέπει να κατοικήθηκαν πριν από 40-45 χρόνια. Το μαρτυρούν άλλωστε οι διακόπτες στους τοίχους και τα αραχνιασμένα φωτιστικά σώματα στα ταβάνια.

zatouna-4.jpg

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζω από τη βόλτα αυτή δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ασπρόμαυρες. Και ο λόγος είναι προφανής νομίζω. Οι λήψεις όλες έγιναν σε έγχρωμο φορμά και η μετατροπή σε ασπρόμαυρο έγινε με το Lightroom. Χρησιμοποίησα την 1Ds MkII και το φακό 24-70 f2.8L. Ωστόσο κατά στιγμές το διάφραγμα του 2.8 έμοιαζε μη αρκετό και πραγματικά θα ήθελα να είχα μαζί μου και τον 50άρη 1.2. Ας είναι όμως.

zatouna-3.jpg

Το πλήρες άλμπουμ από τη βόλτα θα το βρείτε εδώ.

3 Replies to “Φωτογραφίζοντας μία άλλη εποχή στη Ζάτουνα”

  1. νασούλ, θαυμάσιες οι φωτογραφίες “σπίτι στη ζάτουνα”
    νομίζω πως κι εσύ το βλέπεις, είναι εξαιρετικές.
    διόρθωσε το ώντας σε όντας.
    αυτή με το πόμολο, πώς το σκέφθηκες να φωτογραφίσεις ένα πόμολο;

  2. To πόμολο το φωτογράφισα μάλλον τυχαία προσπαθώντας να βγω έξω. Ωστόσο ήταν το τελευταίο πράγμα που είδα φεύγοντας από το πρώτο σπίτι και ουσιαστικά αποτελεί την τελευταία ανάμνηση πριν το τραβήξω και κλείσω την πόρτα…

Leave a Reply