Βόλτα στο Σύνταγμα με τη νέα Sony A580

Εχθές το πρωί -και πριν ξεκινήσει βροχή στην Αθήνα- είχα την ευκαιρία να κατέβω στην Πλατεία Συντάγματος και τα πέριξ για να δοκιμάσω τη νέα ψηφιακή SLR της Sony που ακούει στο όνομα Α580. Από πλευράς φακού, είχα τον Sony 70-200 f2.8. Ο εξοπλισμός μου είχε δωθεί από το www.deasy.gr για δοκιμή και κριτική, και η χθεσινή μέρα αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για δοκιμές στην πόλη.

Η Α580 αποτελεί το δεύτερο -ιεραρχικά- μοντέλο της Sony μετά την full frame A850 των 24.4 Mpixels. Εϊναι εντελώς νέα στην αγορά αφού ανακοινώθηκε προς τα τέλη Αυγούστου. Τόσο νέα μάλιστα που τα raw αρχεία που τράβηξα δεν τα υποστηρίζει το Lightroom (έκδοση 3.2) και έτσι αναγκάστηκα να εγκαταστλησω το λογισμικό της Sony. Ένα λογισμικό ιδιαίτερα φιλικό και απλό στη χρήση, το οποίο όμως παρέχει διορθώσεις αυστηρά όμοιες με εκείνες που ο χρήστης μπορεί να κάνει επάνω στη μηχανή. Παρ’ όλα αυτά -και μέχρι ελεύσεως Lightroom αναβάθμισης- τη δουλειά του την κάνει…

Εν’ τάχει να πω οτι η Α580 έρχεται με αισθητήρα CMOS διάστασης APS-C 16.2 ενεργών Mpixels. Έχει σπαστή οθόνη 3″ και φυσικά σύστημα live view. Σε αντίθεση με τις Canon και Nikon, η Sony διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης ενσωματωμένο στο σώμα και έτσι δεν χρειάζεται ο υποψήφιος αγοραστής να επιδιώκει την απόκτηση φακών με αυτό το σύστημα. Η ευαισθησία του αισθητήρα είναι από ISO 100-12.800 ενώ μέσω boost φτάνει και τα 25.600. Μεγέθη που αν μη τι άλλο καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες φωτογράφισης σε συνθήκες κακού ή ελειπούς φωτισμού. Η Α580 μπορεί να τραβάει συνεχόμενα 7 καρέ/δευτερόλεπτο (στο φορμά jpeg) ενώ έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τόσο σε κάρτες SD όσο και σε Memory Stick (αλοίμονο). Τέλος, τραβάει και βίντεο HD 1920*1080.

Στα θετικά της σαφώς και συγκαταλέγω τα υψηλά ISO (και χωρίς εξοφρενικό θόρυβο μάλιστα), τα 7fps, την πολύ καλή εργονομία (παρ’ όλο που με ξένισε προερχόμενος από Canon interface), το ενσωματωμένο σύστημα σταθεροποίησης και το HD video.

Στα αρνητικά τώρα, διαπίστωσα οτι: ενώ μπορώ να τραβάω raw&jpeg ταυτόχρονα, δεν μπορώ να ρυθμίζω το μέγεθος και την ποιότητα του jpeg και εξ’ ορισμού αποθηκεύεται στα 16 Mpixels. Επίσης το σκόπευτρό της δεν είναι και κάτι το συγκλονιστικό. Μικρό και κάπως σκοτεινό, ορισμένες φορές δυσκολεύτηκα να δω ποιό σημείο από τα 15 της εστίασης ήταν ενεργό. Πολύ άβολο το κουμπί ρύθμισης της αντιστάθμισης έκθεσης, δεν βοηθά καθόλου τον χρήστη. Τέλος να πω οτι λόγω του φακού που είχα στη διάθεσή μου (70-200 f2.8 και άρα μεγάλος και βαρύς), ήταν απαραίτητη η λαβή κάθετου κρατήματος. Μην περτιμένετε βολική χρήση με τέτοιους φακούς και χωρίς τη λαβή αυτή.

Όσο για τα αποτελέσματα που πήρα; Θεωρώ πως είναι πάρα μα πάρα πολύ καλά. Ωραία χρωματικά προφίλ και αποδόσεις (ιδίως τα κόκκινα και τα χρώματα των προσώπων), λίγο χαμηλό κοντράστ που χρειάζεται διόρθωση (τα αποτελέσματα είναι τσιμπημένα ως προς κοντράστ), και ισοροπία λευκού αρκετά καλή και χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες για διόρθωση στο τελικό output.

Μπορείτε να τα δείτε στο σχετικό σετ στο Flickr.

  •  
  •  
  •  

One thought on “Βόλτα στο Σύνταγμα με τη νέα Sony A580”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Verification * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.