Τι είναι βάθος πεδίου στη φωτογραφία

dof 2.5

Δείτε την παραπάνω φωτογραφία. Το πρώτο και το δεύτερο σκαλί φαίνονται καθαρά στο μάτι μας, αλλά από εκεί και κάτω θολώνουν (φλουτάρουν). Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως μπορεί κανείς με τη μηχανή του να το ελεγξει ή να το προκαλέσει;

H παράμετρος η οποία δείχνει πόσο εκτείνεται η “καθαρά εστιασμένη” περιοχή σε μία φωτογραφία (λίγο αδόκιμη περιγραφή) ονομάζεται βάθος πεδίου. Ένας απλός ορισμός του ΒΠ θα μπορούσε να είναι:

“Βάθος πεδίου είναι η περιοχή μπρoς και πίσω από το σημείο εστιάσεως που φαίνεται (χωρίς να είναι) καθαρά εστιασμένη. Η περιοχή αυτή είναι μεγαλύτερη όσο μακρύτερα εστιάζουμε, όσο μικρότερης εστιακής απόστασης φακό χρησιμοποιούμε (ευρυγώνιο) και όσο κλείνουμε περισσότερο το διάφραγμα (μεγάλο νούμερο). Εκτείνεται κατά τα δύο τρίτα πίσω από το αντικείμενο και κατά το ένα τρίτο μπρος. Η σχέση αυτή, όσο πλησιάζει η εστίαση προς τον φακό, γίνεται 1:1”

Για να γίνει ο ορισμός αυτός περισσότερο κατανοητός, δείτε τις δύο φωτογρφίες που παραθέτω

dof 4

dof 11

Η μεν πρώτη ώντας τραβηγμένη με “ρηχό” ΒΠ (f4) και σε πολύ κοντινή απόσταση από το θέμα (στους 50 πόντους), εμφανίζει εστιασμένο μόνο το φυτό, ενώ το φόντο εμφανίζεται φλουταρισμένο. Αντίθετα στη δεύτερη (f11 και εστίαση στα 100μ) είναι καθαρό και ευδιάκριτο όλο το κάδρο. Και οι δύο φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν τυχαία. Στη μεν πρώτη επέλεξα ρηχό βάθος πεδίου προκειμένου να απομονώσω το φυτό και να το “τονίσω” ενώ στη δεύτερη επέλεξα σκόπιμα “κλειστό” διάφραγμα προκειμένου όλο το κάδρο να είναι εστιασμένο.

  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Verification * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.