Τρία λεπτά λήψη

Αποφάσισα ένα βράδυ στην Ίο να δοκιμάσω νυχτερινές λήψεις με το θηρίο που ακούει στο όνομα 300mm f2.8L IS. O συγκεκριμένος φακός -όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ή απλά θα υποψιάζεστε- είναι απλά Α-ΣΗ-ΚΩ-ΤΟΣ. Πάνω από 2 κιλά βάρος!! Έτσι η χρήση τριπόδου ήταν όχι απλά επιβεβλημένη αλλά κάτι περισσότερο. Αφού λοιπόν κούμπωσε ο φακός στη μηχανή και το όλο σύστημα στο τρίποδο (μέσω της βάσης στήριξης του φακού και όχι απ’ ευθείας στη μηχανή), κούμπωσα και το χειριστήριο και ξεκίνησα τους πειραματισμούς.

Από το πίσω μπαλκόνι του σπιτιού, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων ήταν ιδανικό κάδρο. Πειραματίστηκα λοιπόν σε αυτό, διαφοροποιώντας χρόνους έκθεσης, διαφράγματα κλπ. Απλά μη έχοντας χρονόμετρο μαζί μου δεν είχα σαφή αίσθηση του πόση ώρα είχε μείνει ανοιχτός ο φωτοφράκτης της μηχανής στο Bulb mode (ενοείται οτι όλα τα κάδρα ήταν τουλάχιστον 30+1 δευτερόλεπτα, οπότε έπρεπε να γυρίσω σε bulb). Στο τέλος της βραδυάς (μετά από καμιά ώρα και κάτι φωτογράφισης), είχα καταλήξει σε τέσσερα κάδρα, εκ’ των οποίων παρουσιάζω το εικονιζόμενο.

Τα στοιχεία της λήψης είναι:

Av: f16, Tv: 180″, ISO: 50.

Η λήψη έγινε φυσικά σε RAW format και έτσι το αρχείο πέρασε και από τη σχετική επεξεργασία στο Lightroom. Εκεί τσίμπησα το exposure κατά μισό στοπ (ουσιαστικά σαν να είχε γίνει η λήψη στα 270″ αντί στα 180″), και τόνισα τα “λευκά” του κάδρου προσπαθώντας να αναδείξω το μοναστήρι. Κάντε κλικ επάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση.

 •  
 •  
 •  

6 thoughts on “Τρία λεπτά λήψη”

 1. Ωραίος. Ωραία δουλειά αλλα και ακριβός ο φακός.
  Ζηλεύω που δεν εχω εναν τέτοιο.
  Τι μηχανή χρησιμοποίησες είπαμε ;
  Ιος, Σίφνος και αλλα νησιά διαθέτουν αμέτρητα καλά θέματα.
  Τα νυχτερινά ειναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα απο τεχνικής άποψης.
  Πάω να την κλικάρω σε μεγάλη.

 2. Πράγματι ακριβός ο φακός. Αλλά -κατά τη γνώμη μου- ίσως ο καλύτερος που έχει βγάλει ποτέ η Canon!!!
  Η μηχανή που χρησιμοποίησα είναι η EOS 1Ds MkIII

 3. Ψάχνω Canon να δέχεται τους φακούς της κλασσικής – με φίλμ – Canon EOS 300N που εχω ( 28-200 και 18-35 ).
  Υπάρχουν απ όσο ξέρω κάποια μοντέλα, όχι καινούργια, και δεν μπορώ να δώσω πολλά χρήματα ακόμα.
  Οσο νά ναι το φίλμ δεν θα ζήσει πολυ ακόμα και κρίμα ειναι να χάσω και τους φακούς.

  υγ. Σε μεγάλη ανάλυση ειναι εξαιρετική η φωτογραφία σου.

 4. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

  Για τους φακούς σου, από τη στιγμή που είναι EOS mount και όχι FD mount, τότε παίζουν σε ΟΛΑ τα σύγχονα ψηφιακά σώματα. Απλά στα περισσότερα σώματα της Canon (για την ακρίβεια σε όλα πλην των 1D, 1Ds & 5D), οι φακοί θα συμπεριφέρονται ως 45-320 & 29-56 αντίστοιχα. Και τούτο διότι οι αισθητήρες των σωμάτων αυτών είναι μικρότεροι της διάστασης 24χ36 (διάσταση καρέ φιλμ).Αυτό συμβαίνει σε όλα τασ ψηφιακά σώματα όλων των εταιρειών και όλων των φακών. Αν πχ βάλεις το κτήνος 300m m f2.8L IS σε ένα σώμα 400D, o φακός θα συμπεριφέρεται σαν 480mm!!! Αν δεν έχεις περάσει ποτέ από ψηφιακό σώμα, για αρχή θα σου πρότεινα την EOS 450D. Οικονομική και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσες να περιμένεις.

  To film πάντως δεν νομίζω οτι θα πεθάνει. Όχι τόσο άμεσα όσο φαντάζονται μερικοί. Εγώ ακόμα έχω 3 φιλμάτα σώματα (το ένα Mamiya ΜΦ) και ακόμα τα χρησιμοποιώ.

 5. !! Αμάν εσυ ξέρεις ! Επιτέλους κι άλλοι παλαβοί με την φωτογραφία.
  Την 450D την εχω σκεφτεί, θα πρέπει να δω αν την βρω και σε ποιες τιμές.
  Αλήθεια αλλάζει τόσο πολυ η συμπεριφορά του φακού απο τα 28 στα 45 και απο τα 200 στα… ( ούπς ! λάθος μου, δεν εχω 28-200 αλλα 80-200 ! )

  Το “κτήνος” 300mm ειναι με διάφραγμα 2.8 απ οτι λες.
  Ο 80-200 μου ειναι f3.5 και αν τον βάλω στην 450D αυτο θα αλλάξει ; Ρωτάω επειδη αλλάζει η συμπεριφορά του όπως λες, αλλα το διάφραγμα αλλάζει κι αυτό ; Οχι ε ;

  Α, και μια παρατήρηση : Το να κουβαλάει κανεις θηριώδεις φακούς ειναι βολικό ; Υποθέτω ναι αν το γουστάρει αυτο που κάνει. Αλλα δεν ενδείκνυται για ευκολη οικογενειακή καθημερινή χρήση στις Διακοπές ας πούμε.

 6. Μόνο το εστιακό μήκος αλλάζει. Ουσιαστικά πολλαπλασιάζεται χ1.6. Άρα σε έναν φακό 28-200 χάνεις το ευρυγώνιο. Και στον 18-35 χάνεις το υπερευρυγώνιο αφού γίνεται 28-…
  Τα διαφράγματα ωστόσο ΔΕΝ αλλάζουν. Σταθερά ή μεταβλητά, παραμένουν τα ίδια.
  Τέλος σε οτι αφορά τη μεταφορά, αυτό είναι το ΖΟΡΙ της υπόθεσης. Ο 300άρης φακός δεν είναι φακός για καθημερινή χρήση ενώ ο περισσότερος κόσμος τον χρησιμοποιεί σε μονόποδο για πρόσθετη στήριξη και λιγότερη κούραση. Πάντως όπως λες, αν γουστάρεις κάτι, θυσιάζεις την άνεση και το κάνεις!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Verification * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.