Πρώτες στιγμές με τον καινούργιο φακό

85mm

Σήμερα το πρωί είχα τη χαρά να δοκιμάσω για λίγο τον νεοαποκτηθέντα φακό της Canon, 85mm f1.2L II USM. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να τον δοκιμάσω όσο θα ήθελα γιατί η 1Ds με άφησε από μπαταρία μετά από 20-25 λήψεις, ωστόσο τα πρώτα συμπεράσματα τα έχω βγάλει και τα παραθέτω ευθύς αμέσως.

Ο φακός είναι σκέτο γαϊδούρι. Με το θηριώδες διάφραγμα του 1.2, ο φακός ζυγίζει -ούτε λίγο ούτε πολύ- κάτι παραπάνω από 1Kg !!! Οπότε με την 1Ds MkII έχουμε έναν συνδιασμό ξεπερνάει αρκετά τα 2Kg. Γερά μπράτσα λοιπόν. Εξ’ αιτίας του βάρους και της μεγάλης ποσότητας κρυστάλων, ο φακός αυτός είναι μάλλον αργός. Ωστόσο η Canon λέει οτι σε σχέση με τον αντίστοιχο της πρώτης γενιάς είναι πιο γρήγορος. Κάτι άλλο το οποίο έχει ο συγκεκριμένος φακός ως …ιδιομορφία είναι οτι όταν εστιάζει κανείς (χειροκίνητα ή αυτόματα) το εμπρός μέρος (εκεί που βιδώνει το φίλτρο των 72mm) μετακινείται μπρος ή πίσω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χρήση πολωτικού φίλτρου να είναι πρακτικά αδύνατη.

Από πλευράς απόδοσης, με μία φράση να πω οτι ο φακός αυτός είτε δουλεύει στο όριο του 1.2, είτε κάπου εκεί κοντά είτε στο σύνηθες 5.6, είναι εν’ και το αυτό. Ιδιαίτερα οξύς, με εκπληκτική χρωματική απόδοση και κοντράστ που…φυσάει. Τα δείγματα που παραθέτω τόσο εδώ όσο και στην γκαλερί, δεν έχουν υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία. Έχουν όλα τραβηχθεί σε φορμά jpeg με διάφορες ρυθμίσεις και custom white balance. H φωτογραφία που ακολουθεί ακριβώς από κάτω, αποτελεί 100% crop της επάνω.

85mm 100% crop

85mm

85mm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Verification * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.