Συγκρινοντας τα CPS της Canon με το Lightroom

Αποφάσισα σήμερα να κάνω ένα μίνι συγκριτικό τεστ. Είπα  να δω πάνω στο ίδιο κάδρο τι διαφορά στο αποτέλεσμα έχουν τα διάφορα Custom Picutre Styles που δίνει η Canon και να τα αντιπαραβάλω με το Lightroom της Adobe, το βασικό μου εργαλείο μετατροπής RAW αρχείων.

Για την εφαρμογή των CPS στο πρωτότυπο raw αρχείο χρησιμοποίησα -τι άλλο- το λογισμικό Digital Photo Professional. Η επέμβαση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή των CPS, την όποια ρύθμιση color tone και τίποτα περισσότερο. To White Balance παρέμεινε στην ένδειξη “Shot Setting” που πρακτικά σήμαινε Auto White Balance. Επίσης δεν ασχολήθηκα με ρυθμίσεις κόντραστ, sharpness κλπ, προκειμένου να δω το αποτέλεσμα έτσι όπως το δίνει η μηχανή και μόνο ως προς τις χρωματικές ρυθμίσεις.

Σε οτι αφορά το Lightroom, οι επεμβάσεις που έκανα στο αρχείο ήταν οι εξής:

  • Χρήση Auto White Balance και
  • Χρήση του skin2 Photo Preset της OnOne (αυτοματοποιημένη διαδικασία που με ένα κλικ φέρνει τους τόνους του δέρματος σε συγκεκριμένο επίπεδο)

Τα αποτελεσματα τα παραθέτω στην γκαλερί που ακολουθεί και με την εξής σειρά: Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful, Studio Portrait, Lightroom. Tα συμπεράσματά μου από τη συγκεκριμένη λήψη είναι τα εξής:

  1. To Lightroom αποτέλεσμα υπερέχει σαφώς από όλα τα CPS. Και αυτό χωρίς να έχει γίνει κανενός είδους φοβερή και τρομερή επεξεργασία. Δύο κλικ μόνο
  2. Το CPS standard χρειάζεται ρύθμιση color tone σε -2 προκειμένου να έρθει το αποτέλεσμα που βλέπετε
  3. Το portrait της Canon δίνει υπερβολικά έντονα κόκκινα (φημίζεται η Canon για αυτό). Ως εκ’ τούτου χρειάστηκε ρύθμιση του color tone σε +1
  4. Αποτέλεσμα πολύ κοντά στην πραγματικότητα έχει δόσει το Landscape (!!!), ωστόσο χρειάστηκε το color tone να ρυθμιστεί σε -2
  5. Το neutral θέλει -όπως το περίμενα- περεταίρω επεξεργασία ενώ επειδή στο συγκεκριμένο κάδρο δείχνει να “πρασινίζει” κάπως το πρόσωπο, ρύθμισα το color tone σε -3.
  6. Το faithful συμπεριφέρθηκε επίσης πολύ καλά και έδωσε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ρύθμιση color tone σε -1.
  7. Εντελώς αδιάφορο το Studio Portrait στο συγκεκριμένο κάδρο. Για να έρθει το εικονιζόμενο αποτέλεσμα, ρύθμισα το color tone σε -4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Verification * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.